img

img

Una din trei familii nu a reușit să-și cumpere toate alimentele necesare de când a început pandemia. Conform ultimului studiu realizat de World Vision România în comunitățile sărace, 37% dintre părinți nu au reușit să asigure alimentele necesare familiei sau le-au cumpărat doar parțial, astfel copiii din mediul rural mănâncă mai puțin, mai rar, consumă alimente mai ieftine și învață în condiții dificile.

"De Paște, Fundația World Vision România desfăşoară campania de donații prin SMS „Porția de bunătate”, parte a programului „Pâine și Mâine”, prin care organizația oferă o masă caldă și ore de ajutor la teme, cu profesor, pentru peste 1.250 de copiilor din mediile vulnerabile de la țară. Dintre aceștia, 538 de elevi sunt din județul Dolj, din comunitățile Seaca de Pădure, Carpen, Predești, Breasta, Cernătești, Grecești, Rojiște, Coțofenii din Dos, Argetoaia.

Conform datelor colectate de World Vision România, anul trecut , 60% dintre părinți nu au lucrat în perioada pandemiei, iar 19% și-au văzut veniturile diminuate ca urmare a concedierii, a șomajului tehnic și a imposibilității de a lucra cu ziua, iar prețul îl plătesc în special copiii. Aproape unu din zece copii de la țară adoarme flămând, uneori sau întotdeauna.

Chiar și înainte de 2020, potrivit datelor colectate de World Vision, în peste 11% dintre gospodăriile de la țară copiii mâncau numai două mese pe zi. La nivelul întregului rural, proporția acestora a crescut de la 5% în 2016 la 9% în 2018, ajungând la 11% în 2020. Această pondere urcă la 30% în cazul familiilor celor mai nevoiașe. Aproximativ trei sferturi dintre familiile din mediul rural cumpără alimente mai ieftine, mai puține sau chiar amândouă la un loc. În 2016, 66% dintre familii limitau cantitățile de alimente achiziționate, iar în 2019, ponderea lor urca la 74%. Aproape jumătate (46%) dintre familiile de la țară cumpără alimente pe datorie sau pe credit.

Copiii din mediul rural trebuie să muncească mai mult decât colegii lor de la oraș ca să țină pasul cu școala. Trecerea orelor în online a atras după sine pierderi mari de învățare. Cei fără posibilități materiale, fără acces la internet, echipamente și programe de educație remedială, fără profesori calificați în metodologia predării digitale au fost cel mai afectați. 40% dintre elevii din mediile cele mai defavorizate nu au făcut deloc școală online și au pierdut până în prezent circa 24 de săptămâni de școală – aproape două treimi de semestru. Copiii de la țară au nevoie de ajutor la şcoală. Un sfert dintre ei nu primesc niciun fel de ajutor atunci când au dificultăți, pentru că nu au în preajmă pe nimeni care să știe sau să aibă timp de ei. Aproape un milion de copii învață la sat.

Până acum, 1.250 de elevi din proiect au primit mâncare caldă la școală, ajutor la teme, haine, rechizie și alte resurse pentru nevoile de bază. Dintre aceștia, 538 de elevi sunt din județul Dolj, din comunitățile Seaca de Pădure, Carpen, Predești, Breasta, Cernătești, Grecești, Rojiște, Coțofenii din Dos, Argetoaia.

World Vision România desfăşoară campania „Porția de bunătate”, prin care toți cei care vor să facă o faptă bună cadou pot să doneze pentru copiii din proiectul „Pâine şi Mâine” al organizației, printr-un SMS la 8844 cu textul PÂINE (cost 2 euro) sau pe site-ul Fundaţiei: https://bit.ly/3dUdYPW. Aceste donații se vor transforma în mese calde și ore de ajutor la teme printr-un program de educație remedială, după un an în care foarte mulţi copii nu au avut acces la educație, iar situaţia familiilor din mediul rural este critică.

Parteneri

donor
donor
donor
donor
donor
donor
donor
donor
img