img
img

Oamenii cu sindrom Down au nevoie de o imagine pozitivă, nu au nevoie de milă

În vremuri în care suntem din ce în ce mai ocupaţi pentru recunoaştere materială şi profesioanală, în care uităm, de multe ori, că interacţiunea umană directă, altruistă şi empatică, pozitivă şi prezentă deschid calea către linişte şi echilibru mental şi sufletesc, câţiva oameni, poate altfel decât noi, nu diferiţi, ci poate mai conştienţi de însemnătatea vieţii, ne învaţă, de aproape 20 de ani, că oamenii cu sindrom Down au nevoie de o imagine pozitivă, nu au nevoie de milă. Si ca nu de putine ori sunt mai bine decat noi!

În anul 2002 s-a născut Centrul Educațional Teodora, iar Școala Generală nr. 4 din Băilești a devenit prima școală incluzivă din România care beneficiind de sprijinul echipei multidisciplinare a centrului, a integrat 22 de copii cu dizabilități în clasele corespunzătoare vârstei și nivelului lor de educație. În anul 2003 au început activitatea cu tinerii cu dizabilități intelectuale și familiile lor.

Pornind de la ideea că influența părinților este foarte importantă în dezvoltarea oricărui copil și ca rezultat al experiențelor discriminatorii de îngrijire a sănătății, de excludere din viața educațională, socială și economică, ALDO-CET a fost fondată din inițiativa unui grup de părinți ai căror copii s-au născut cu sindromul Down.

Principalele activităţi ale organizaţiei Asociatiei Langdon Oltenia Centrul Educational Teodora sunt:

  • activităţi sociale;
  • activităţi educative;
  • activităţi de recuperare;
  • activităţi de sprijin pentru părinţi;
  • activităţi direcţionate către comunitate;
  • activităţi de dezvoltare a sistemului de protecţie a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Prin responsabilizarea şi dezvoltarea autonomiei, tinerii din cadrul Centrului Educațional Teodora au dobandit un anumit nivel de independenţă care le-a permis participarea la programe speciale, în parteneriate naţionale şi trans-naţionale, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cu ajutorul Asociatiei Langdon Oltenia Centrul Educational Teodora, astăzi, folosind termenul “persoane cu sindrom Down”, ne uităm către un viitor mult mai luminos.

Multumim pentru sprijinul acordat in realizarea articolului dnei. Maria Vîslan, preşedinte Asociatiei Langdon Oltenia Centrul Educational Teodora

Parteneri

donor
donor
donor
donor
donor
donor
donor
donor
img